Playstation 4 reviews: positieve eerste ervaringen

Playstation 4 reviews: positieve eerste ervaringen

Playstation 4

Morgen is het zover: de Playstation 4 zal ook in Nederland in de winkels verkrijgbaar zijn. Sinds vrijdag 16 november is de Playstation 4 al verkrijgbaar in Noord-Amerika. Intussen verschijnen dan ook al de eerste Nederlandse reviews van de nieuwste spelcomputer van Sony. De eerste geluiden zijn zeer positief, ook consumentenbeoordelingen van de Playstation 4 zijn lovend.

Onder andere nutech (onderdeel van nu.nl) en de Volkskrant hebben de Playstation 4 al mogen uitproberen en zijn lovend. En de verwachting is dat de Playstation 4 de komende tijd alleen nog maar beter wordt aangezien alle mogelijkheden steeds beter benut zullen gaan worden met nieuwe games. De Volkskrant spreekt noemt de Playstation 4 dan ook “een uitstekende fles wijn, die pas over twee, drie jaar de perfecte afdronk heeft”.

Dit artikel zal beide reviews nader bekijken en kijken wat de meningen zijn over de nieuwste spelcomputer die de gamewereld op zijn kop moet zetten.

Console

PS4 consoleDe Playstation 4 is een verrassend compacte console, daar zijn beide reviewers het over eens. Het formaat van de Playstation 4 is kleiner dan verwacht en is strak en eenvoudig vormgegeven. Geen overbodige knoppen, niet tientallen lampjes en dergelijke, gewoon een strakke console waarbij Sony het bij de basics gehouden heeft. Een gekleurde gloed geeft de status van de spelcomputer in een oogopslag weer.

De interface vertelt hetzelfde verhaal: eenvoud, simpel en strak. Scrollende vlakken worden herhaaldelijk gebruikt, iets dat duidelijk overgenomen is van de Playstation 3. Social media zullen een steeds grotere rol gaan spelen tijdens het gamen. De Playstation 4 speelt ook volledig in op deze trend. De interface had ook wel wat meer afgestemd mogen worden op deze trend: een ogenschijnlijk eenvoudige taak uitvoeren kost op de Playstation 4 soms nog erg veel handelingen, aldus Nutech.

Dualshock 4 ontroller

Dualshock 4De controller van de Playstation 4, de Dualshock 4, heeft een aantal verbeteringen ten opzichte van de controllers die hoorde bij de vorige spelcomputers van Sony. De hoofd besturingselementen zijn gebleven, maar hebben een flinke verbetering doorgemaakt. Er is extra aandacht gestoken in de manier waarop de Dualshock 4 in de hand ligt, de feedback van de knoppen en joysticks is verbeterd en extra mogelijkheden zijn toegevoegd. De Dualshock 4 controller heeft als nieuwigheidjes een 3,5 mm koptelefoonaansluiting, een tweetal nieuwe knoppen (de ene roept het menu op en de andere is een speciale deel-toets waarmee de gamer direct content kan delen via social media) en een touchpad die nieuwe gamebesturing mogelijk maken. De laatste wordt echter nog door weinig games ondersteund, laat staan volledig benut. De accuduur van de nieuwe controller is 8 uur. Hiermee gaat de Dualshock 4 controller korter mee dan de voorganger. Toch zal dit voor de meeste gamers geen probleem zijn.

De reacties op de nieuwe controller zijn lovend. Nutech.nl noemt de Dualchock 4 ” misschien wel de beste controller die op dit moment op de markt is”. De controller ligt goed in de hand en is zeer compleet en past hiermee uitstekend bij de nieuwe console van Sony.

Game-ervaring en prestaties

Nu het belangrijkste: de speelervaring. Dat de Playstation 4 erg snel is zijn beiden het over eens. Games hoeven niet lang meer geladen te worden. Spellen worden bij de Playstation 4 namelijk direct geladen op de harde schijf van de spelcomputer. Hierbij begint de PS4 bij het gedeelte van het spel dat het eerst nodig is. Hierdoor kan de gamer direct beginnen met spelen, de rest van de game wordt tijdens het gamen op de achtergrond op de harde schijf ingeladen. Hierdoor hoeft men niet meer te wachten en werkt de Playstation 4 zeer soepel. De 500 GB die de harde schijf groot is, is voor vele gamers echter aan de kleine kant. Een game neemt al snel 40 GB aan ruimte in beslag. Mocht de gebruiker hier nog andere media bij willen opslaan, dan is de 500 GB al snel aan de weinige kant. Gelukkig is de harde schijf te vervangen.

De console is zeer geruisloos. Geen irritant gezoem of een aanslaande ventilator, niets. De spelcomputer wordt na een langere tijd gamen wel wat warmer, maar heet zal hij niet worden. Met specificaties als een octacore-processor gebaseerd op de x86 AMD Jaguar-technologie, een Radeon CPU, 8GB aan GDDR5-werkgeheugen en de voeding die zich in de behuizing bevind is dit knap te noemen, aldus Nutech.

Games zien er zeer goed uit, maar niet schokkend veel beter dan we gewend zijn van de Playstation 3. Scherpe, vloeiende beelden kenmerken de Playstation 4, al zijn de games nog lang niet op het niveau dat ze zouden kunnen halen. Pas als game-ontwikkelaars de alle mogelijkheden van de Playstation 4 kennen en deze maximaal benutten zal de Playstation 4 volledig tot zijn recht komen. Nieuwe games die de komende jaren beschikbaar komen zullen dit verschil moeten gaan benadrukken. Als de nieuwe mogelijkheden die de combinatie van Playstation 4 en Dualshock 4 controller biedt benut zullen gaan worden, komt de kracht van de Playstation 4 pas echt tot zijn recht. Daar zullen misschien nog wel een paar jaar overheen gaan.

Cloudservices staan bij de Playstation 4 centraal. Hieronder vallen online muziekdiensten, online series en films kijken en dergelijke diensten. Wat opmerkelijk te noemen is, is dat de Playstation 4 geen ondersteuning biedt voor het afspelen van lokale video of MP3 bestanden. Hiermee lijkt Sony de gebruiker te willen pushen richting het gebruik van de cloud-diensten, iets waar vele gamers nu al over klaagden. Sony heeft beloofd door middel van een update hierin verbetering te brengen.

Conclusie

Al met al is de Playstation 4 een indrukwekkend apparaat. De mogelijkheden zijn groot en worden zelfs groter naarmate de ontwikkelaars de volledige capaciteit van de Playstation 4 weten te benutten met de games. De controller is sterk verbeterd ten opzichte van de voorganger en is een van de fijnste controllers van het moment. Er zijn ook een aantal verbeterpunten. De interface was liever ook vernieuwd gezien. Nu is deze sterk lijkend op die van de Playstation 3 en nog niet volledig afgestemd op de social media integratie. Games maken nog lang niet gebruik van de volledige kracht van de Playstation 4. Op dit vlak is voor spelontwikkelaars de komende jaren nog veel winst te behalen als ze alle mogelijkheden van de console, maar ook de nieuwe mogelijkheden van de controller weten te benutten. Wat niet is kan nog komen! Zoals de Volkskrant het mooi verwoord: “PlayStation 4: uitstekende wijn, perfecte afdronk pas over een paar jaar “.

Bronnen: nutech.nl en volkskrant.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *